Zilvervisjes zijn kleine insecten, hebben fijne, glanzende schubben en zijn zilverachtig van kleur. Ze behoren tot de groep van de franjestaarten, net zoals papiervisjes en ovenvisjes. Zilvervisjes doen weinig kwaad, papiervisjes daarentegen wel. Toch worden papiervisjes vaak voor zilvervisjes aangezien. Zonde als je denkt dat het zilvervisjes zijn, terwijl de papiervisjes ondertussen schade aanrichten. Leer daarom goed zilvervisjes kennen!
Zilvervisjes lijken veel op papiervisjes en ovenvisjes, maar zilvervisjes herken je aan de volgende uiterlijke kenmerken:
Overdag vind je zilvervisjes niet snel. Ze houden zich dan schuil. Zilvervisjes houden van vochtige, warme plekken, het liefst zo’n 20 graden met een luchtvochtigheid boven de 75 procent. Aanrechtkastjes, badkamers en kelders zijn favoriete plekken van zilvervisjes. ’s Nachts gaan ze op zoek naar voedsel, ze leven van organisch materiaal, zoals suiker, stijfsels en zetmeel.
De vrouwelijke zilvervisjes raken bevrucht, doordat ze spermacapsules opnemen die de mannetjes hebben achtergelaten. De vrouwtjes zijn in staat om 100 eitjes in hun leven te leggen. Veelal leggen ze niet meer dan 3 eitjes per keer. Na 6 weken komen de eitjes uit met kleine zilvervisjes die de eerste weken wit van kleur zijn. Na iets meer dan een maand veranderen de kleine zilvervisje in volwassen zilvervisjes met de zilverachtige kleur. Zilvervisjes worden zo’n 2 tot 8 jaar oud.
Niemand wil last hebben van zilvervisjes in huis. Om zilvervisjes te voorkomen, dicht je naden en kieren waardoor ze binnenkomen en zorg je dat je de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis laag houdt. Heb je dan toch zilvervisjes in huis, dan wil je ze direct bestrijden. Er zijn lokdozen en lijmvallen te koop, maar deze helpen alleen om erachter te komen hoe groot je zilvervisjesplaag is. Zilvervisjes bestrijden gaat hiermee niet lukken, omdat ze zich daarvoor te snel voortplanten. Wil je van je zilvervisjes in huis af, bel dan een professionele ongediertebestrijder.